Derfor er BB10 fordømmet til å snuble

«We have two confirmed new releases, 10.3.3 and 10.3.4, on the roadmap. These releases will further emphasise security and privacy and maintain BB10 as the industry’s most secure device platform,» sa John Chen for flere måneder siden, og BlackBerry 10 er ansett som viktig av statsledere, ledere, og alle som besøker Kina og Russland for bedriften, på grunn av sine sikkerhetsfunksjoner…

To sterke utsagner som bekrefter at BB10 er verken død eller uviktig, men viser også hvor en del av snublings problemer ligger.

Men alt begynte vesentlig tidligere. Bestemmelse å utvikle en ny generasjon av smarttelefoner kom for sent. Mike Lazaridis og hans kompis bestemte at man trenger et nytt system etter at man fant ut at Java-systemene har hatt ankommet øverste utviklingsgrensen. Man traff bestemmelse at QNX skulle bli systemet av valget, og så begynte man å forandre QNX til et mobilt system. Dette tok for mye tid og så har Apples og Googles suksess gått framover allerede. Men i stedet for å lansere aggressiv og vedvarende markedsføring kom Thorsten Heins på scenen, lanserte BlackBerry 10 og lovet at programvare også skal komme til nettbrettet PlayBook.

Thorsten Heins lanserer BlackBerry 10

Thorsten Heins lanserer BlackBerry 10

Alle som var enten life med på lansering eller så på life stream ble skuffet. Ikke noe fyr, ikke noe lidenskap, og heller ikke noe spenning. Lanseringen var tørr og slitsom.

Da Alicia Keys gikk på scenen ble det ikke bedre. Hun som egentlig skulle jobbe som Global Creative Director.

Alicia will work closely with app developers, content creators, retailers, carriers and the entertainment community to further shape and enhance the BlackBerry 10 platform, and inspire creative use through its remarkable capabilities and functionality.

From music to books, to film, to apps, Keys will lead the charge of enhancing entertainment consumption and distribution, through the power of BlackBerry 10.

We are excited she will be bringing to us her enormous capabilities, as well as a vast network of relationships in the entertainment, social media and business communities, to help shape our brand and grow our business

De fleste av alle utvikler har ikke sett henne, og da hun skrev på twitter mens hun brukte en iPhone, var utviklers tiltro borte og mange nedla online protest mot henne. På samme tidspunkt ble BlackBerry truffet av nettverksfeil som førte til 3 dagers ro i hele BlackBerry nettverk. Dette var for mye for mange mange brukere som var lojal til og med denne dagen. Mange byttet til Android og Apple og så ble BlackBerrys snubling større og større, og markedsandel dat fra 14.6% til 8.8% og til 0,5 til 0,3% i dag.

Apropos utviklerarbeid ved BlackBerry… Flere ganger ba jeg om støtte til et eller annet problem eller utfordring, og hver gang fikk jeg beskjed at den ansvarlig og kompetente vil ringe, skrive eller møte meg. Jeg flyttet ekstra fra landet til Oslo for å skape letthet til møte. Ringt ble jeg kun 2 ganger i mer enn 6 år, eposter fikk jeg mange, men et personlig møte… Nope, never –  heller ikke når det var lovet flere ganger. Korte personlige samtaler var kun mulig når jeg reiste til andre land. Utviklerstøtte er dessverre noe annet. Windows, Apple og også Android er påliteligere når det dreier seg om å overholde løfte.

Da Thorsten Heins lovet at BB10 kommer også til nettbrett PlayBook kom stemningen tilbake i BlackBerrys fanbase. Jeg har også testet BB10 på PlayBooka mi – ja det fungerte når man slettet tingene som ikke var nødvendig. Men likevel var BB10 på PlayBook ustabil og førte til systemstamming. Skikkelig rundt var dette ikke, og enkelt sagt er BB10 rett og slett for stor, bruker for mye minne – mer enn 1 GB, og kan ikke kjøre flytende på PlayBook. Så fikk BB10 sin neste spiker i snublingskassen. BlackBerry brakk løfte å levere BB10 på PlayBook og tiltroen svant mer og mer. Hvordan skal man stole på bedriften når bedriften kan ikke holde løftene sine?

Salgsnedgang førte til at BlackBerry enheter ble dyrere og at mindre kunne kjøpe enhetene. Også var BB10 fortsatt litt buggy og videre utvikling tok mange ressurser og også for langt tid. Da BlackBerry lanserte 10.3.xx ble designed forandret. Systemet ble flat og platt, ble ligne til iOS, Android og også Windows Phone.

skjermbilder

Men også fanbasen er skyldig i BlackBerrys snubling. Framsteget i viskegester og bruk av tastatur ble kristisert. Flere ønsket seg toolbelt av Java-enhetene tilbake. Så ble Q10en ikke suksessen som egentlig var bitter nødvendig og BlackBerry skulle lage Classicen. Selvfølgelig var Classicen større enn Q10en, men utvikling og produksjon kostet penger som var planlagt til markedsføring av BlackBerry Passport.

Med innføring av BB10 ble også BIS (BlackBerry Internett Service) avsluttet. Det var ikke lengre nødvendig å bruke BIS strukturen for å få tilgang til internett. For brukere var dette velsignelse og sorg samtidig da ekstrakostnadene for BIS forsvant, men samtidig kompresjonen til nettverket forsvant slik at nettverktraffik ble større. For BlackBerry forsvant på grunn av dette månedvis inntekt som har manglet i budsjettet. Men fremtiden er fremtiden sa BlackBerry og har fortsatt med BB10 og avsluttet BIS. Skrittet var i hvert fall modig.

En annen spiker i snudlingskassen er Google.

scroogled_keep_calm_mug

Ved lansering av BlackBerrys første Android telefon sa John Chen krystallklar:

[…] «Everybody loves BlackBerry 10, they really do. But there’s not enough apps. If I could put all the apps on BlackBerry 10 then that would be a smashing success. But I can’t afford to do that, for all the practical and logistical reasons. So this is the best thing I could do,» […]

Uansett om man kan installere og bruke Android apper på BB10 så fungerer ikke alle. De fleste krever Googles godkjenning og tilgang til Googles playstore, og Googles playstore blir egentlig ikke støttet av BB10. Etter Googles mening er godkjenning nødvendig for å forhindre fragmentasjon. Det stapper vital funksjonalitet – både apper og mellomvare – inn i en binær blop kalt GSM – Google Mobile Service. Og den nekter å sertifisere (via tredjeparter ) alle som ikke bære dette og vise det nøyaktig hvordan Google ønsker det.

You can’t sell both a Google-blessed «compatible» Android in your line-up, and a compatible-but-not-approved-by-Google Android. You must choose.

Blackberrys Android runtime og dens potensial for å virtualisere Google gir en sterk teknisk grunnlag for Android kompatibilitet – kanskje sterkere enn noens. Men Blackberry klarte ikke å få Googles velsignelse så verken et virtualisert Android bilde, eller runtime, var en «ekte Google». Ikke engang Amazon oppnådd denne velsignelsen. FTC og EU-kommisjonen er forsinket ute i Googles Android-kontrakter. Produsenter var så livredd for Google at de var uvillig til å selv innrømme at det var et problem i tillit. Google bare utøvd muskler fordi det var lov til. Og kanskje til og med måtte. Mobilindustrien viste at det var helt udugelig på å legge sin egen verdi til plattformen. Industrien kunne ha nådd DOS-nivåer av kompatibilitet hvis det hadde etablert tjenester for kartlegging (HER fortsatt bedre enn Googles Maps på mange måter), app butikker, og kanskje enda høyere nivå tjenester, for eksempel musikk. Hvem ville trenge Google Play om en Meny-butikk app store hadde vært bedre? Men det klarte ikke å foreta noen form for samarbeidsinitiativ som ville ha gitt det noen uavhengighet, og endte opp med å bruke Googles stadig voksende binær blob for alt. I stedet for å henge sammen, produsenter og bærere foretrekkes å henge separat.

Bedrifter som blant annet Google, Facebook, WhatsApp, Instagram og SnapChat lever av våre dataer. Tyveri av dataene skjer gjennom anbudet av fasiliteter, og apper er enkelste tilgang til dataene.

Facebook f.eks., er parade eksempelet. Messengers ønsker ikke å være en del av enheten, de ønsker å eie enheten. Det er ingen måte Facebook vil gjennomføre en integrering av noe slag til noen tredje part system noensinne igjen, inkludert BlackBerry HUB. Samme gjelder for andre større chat-tjenester. Dette er trolig den virkelige grunnen til at Facebook ikke støtter Blackberry. Ifølge ulike kilder kan BlackBerry brukere være opp til 0,5% av mobile FB brukere. Det høres ikke mye, men det er det, spesielt fordi trafikken kommer fra de viktigste delene av verden for Facebook. Ingen bedrift er villig til å ofre den slags mengde verdifulle kunder. Investeringen for å tjene denne gruppen vil være forsvinnende lite for Facebook, portering av apper er en en-mann jobb, men de trenger ikke å gjøre det. Nesten ingen kommer til å slutte å bruke Facebook på grunn av den manglende BlackBerry støtte, de bare bruker det på andre plattformer. Det er bedre for Facebook å ha brukere som bytter til plattform med noe mer åpen – mot sitt mål: å eie brukerdataene for reklameformål. Det er deres forretningsmodell.

Likevel kan BlackBerry snue snublingsprosessen når de begynner å bevise at de har baller. HUBen er en av nøkkel dingsene. Implementering av en fokusert strategi rundt BB10 operativsystems aktiverte tastatur- og berøringsskjerm enheter (kanskje Passport 2, Classic 2 og «Hamburg» med BB10), enda mer polert hub og nettleser, avgjørende app støtte (selv kommer i fremtiden), målrettet markedsføring, realistiske salgsmål og spesielt enhetsprising (mid tier ), er jeg ganske sikker på at Blackberry kan være en ting i fremtiden også. Går over alt med FrankenBB Android-enheter vil presse meg og mange (de fleste?) andre unna helt 100%.

Jeg er ikke sikker på om Blackberry kan reorganisere seg å være dette selskapet, hvis ikke håper jeg virkelig de ville lisensiere sin sw / hw produksjon til et selskap som kan, på samme måte Nokia nettopp gjorde. Samtidig  kan Blackberry selv fokusere seg på sin kamp mot Android.