den døde trekker seg fortsatt

John Chen har sagt flere ganger at han gjerne vil ombygge BlackBerry bedriften fra en rent hardware-bedrift til en software-spesialist. Han sa også at hele prosessen er langvarig og at ombygging kan ikke skje over natt. Ytterligere har han ofte bekreftet at mobile sikkerhet kan være skikkelig vanskelig når man ikke bygger hardware selv.

Siste test – med denne mener jeg BlackBerry Priv – viser tydelig at sikkerhet i mobile sektor, spesielt når det dreier seg om Android enheter, er vanskeligere å omsette enn med en BB10 enhet. Særlig Android programvare trenger månedsvise oppdateringer, mens ved BB10 er oppdateringer kun nødvendig i hver fjerde måned eller senere og mindre.

Likevel strever BlackBerry i  ombyggingsprosessen. Et steg til software-spesialister er også å få penger ut av utviklinger selv om man ikke bruker disse til egene enheter. Derfor begynte BlackBerry å utvide sitt software-portfolio – spesielt i område patenter.

Siden januar 2016 fikk BlackBerry mer enn 155 nye patenter anerkjent. Fleste av disse dreier seg om software-spesifikasjoner, design eller knapper, menogså finner man mellom patentene blant annet hardware – feks. «Computing device with environment aware features», «Mobile wireless communications device with improved broadband antenna impedance matching», «Dynamic cell clustering» eller «Capacitive touch sensor», osv.

Capacative_touch_sensor_BlackBerry_2016

For å finne ut hvilken strategi BlackBerry nå kjører hjelper dette bare litt. Enten BlackBerry har begynt å patentere eldre utviklinger, minner gjerne til berøringstastur til BlackBerry Passport, eller utviklingsavdeling er ikke nedlagt og strever fortsatt til suksessen av BlackBerry – både som sikkert hardware-leverandør og som software-spesialist.

Pekepinn at BlackBerry også patenterer eldre utviklinger eller fornyer eldre patenter er blant annet siktbar når man betrakter «Keypad with optical sensors»

Keypad_with_optical_sensor_BlackBerry_2016

Bildet viser ikke kun trackball som vi alle kjenner fra legacy enheter, men også berøringstastur både fra BlackBerry Passport og BlackBerry Priv. Men hvorfor BlackBerry har brukt et eldre design og trackball aner vi ikke.

Når man teller alle nye patenter og sjekker hva slags patenter man finner mest i alle patenter fra 2014 til 2016 så ser man eller kanskje bedre: aner man også strategien til BlackBerry. Ombyggingsprosessen er i full fart – BlackBerry slutter å være kun en ren hardware-leverandør og beveger seg mer i rettning software-spesialist. En liten henvisning til temaet hvorfor BlackBerry har begynt å patentere eldre utviklinger og hvorfor BlackBerry fornyer også utgått patenter må jeg gi: BlackBerry trenger penger – kanskje litt mer enn vi selv, men bedriften trenger penger. Har en bedrift mange patenter så kan bedriften skumme lisenspenger når en annen bedrift bruker en eller flere patenter som er i eiendom til den første bedriften. I fortiden virket det at BlackBerry hadde glemt å bruke denne inntektkilden – minner gjerne på rettsaken mot bedriften som koperte BlackBerrys tastatur til å bruke den på iPhone for noen år siden.

Resultatet er at BlackBerry hadde mer enn 44.000 patenter – både i smarttelefonområde som i kabelløse områder – i 2015, før BlackBerry og Apple kjøpte sammen mer enn 6.000 patenter fra Norwell Networks Corp. Flere av BlackBerrys patenter er absolutt nødvendig for å bygge eller bruke en smarttelefon eller for å tilkoble en telefon til wifi feks. Mens BlackBerry og Apple signerte gjensidig kontrakt for å nytte gratis disse 6.000 patentene må resten av verden betale lisenser til BlackBerry og Apple. Kun disse 6.000 patentene hadde allerede en verdighet av 4.5 milliarder Dollar – som tilsvarer i dag ca. 30 milliarder kroner. Tar man nå BlackBerrys egene 44.000 patenter så får man rask å vite at BlackBerry sitter på gullpott med en verdighet av fantastiske flere milliarder Dollar. Betrakter man nå også at BlackBerry skaper mellom 500 og 1.000 nye patenter i hvert år så forstår man hvorfor John Chen sa at han vil ombygge BlackBerry fra ren hardware-leverandør til software-spesialist.

Som sagt før vet John Chen også at mobile sikkerhet er vanskelig uten å bygge egen hardware. Så kommer snart BlackBerry Hamburg og BlackBerry Rome på marked, mens Hamburg viste Android programvare i siste test, så har BlackBerry Rome ikke vist noe testresultater enda. Så der er fortsatt håp at en av disse to blir en BB10 enhet – eller er der tre?

BlackBerry-Hamburg-Rome_designstudi original_51872865

BlackBerry er ikke død – men trekker seg mer enn de fleste vet – og har masse for fremtiden.

Men patenter er ikke alt BlackBerry kan som software-spesialist. Sikkerhet gjelder jo ikke kun på smarttelefon, men er også skikkelig nødvendig når det dreier seg om kommunikasjon eller sikring av dokumenter og filer.

Ved kjøp av SecuSmart har BlackBerry sikret seg en unik mulighet til å komme inn i et kjempespesielt marked. Her snakker vi om kryptert samtaler mellom høye hemmelighetsbærer og bedrifter som ikke vil at samtaler ble hørt av konkurrenter eller kanskje kineser, russer eller hvem som helst. Når man vil eller må snakke kryptert så fører ingen vei forbi om SecuSmart. Mens vanlige telefonsamtaler ble ført ved bruk av den vanlige GSM protokollen så bruker SecuSmart svært kryptert dataforbindelse for samtalen mellom to SecuSmart brukerer. Steget til kjøp av SecuSmart sikret BlackBerry adgang til regjeringer og andre høye hemmelighetsbærer. Derfor ble BB10 i kombinasjon med bruk av SecuSmart godkjent for bruk i NATO feks. En spesiel sertifikat viser dette.

Men BlackBerry hadde ikke vært BlackBerry når de hadde sluttet her. Nei, BlackBerry fortsetter med spesielle krypteringsteknologier slik at også USAs pentagon vil godkjenne BB10 i fremtiden. Vi mener at ekte sikkerhet får man kun ved bruk av BB10.

Her kommer også Good | Mobile Device Management i spillet. En bedrift som bruker Good | Mobile Device Managemet får mulighet til å etterlyse delte dokumenter og filer, men også å trekke tilbake delte dokumenter og filer. I tide hvor datalekasjer og whistleblower har blitt vanlig er det enda viktigere å beholde kontroll over dokumenter og filer. I sammenspill med BES 12.x er kjøpte Good | Mobile Device Management teknologien den til tiden sikkerste løsning for regjeringer, høye hemmelighetsbærer og bedrifter. Dette viser også BlackBerrys nye kundetilvekster. Mer enn 2.700 bedrifter og regjeringer har sagt ja til BlackBerrys løsninger og det blir flere i fremtiden når Good | Mobile Device Management er full implementert i BES strukturen.

I 2015 signerte også Cisco og BlackBerry lisenskontrakt. Til og med 2018 lønner kontrakten seg ikke for BlackBerry, men deretter kan BlackBerry skumme store beløper.

Konklusjon:

BlackBerry er ikke død som dette ble profetert i fortiden, men er mer i livet enn vist i offentlighet. Bedriften er i full fart bort fra ren hardware-leverandør til både software-spesialist, men også hardware-leverandør. Å patentere sine utviklinger i hardwareområde og i softwareområde, og å skumme lisenspenger gjennom disse vil skape BlackBerry større cash-flow i fremtiden som kan brukes til å opprettholde hardware-område, også eller bedre da BlackBerry Priv har blitt returnert oftere enn tenkt og da omsetning til BlackBerry Priv har blitt lavere enn planlagt. Ingen vei fører forbi BB10 og sine etterfølgerer. Om en vanlig bruker også vil få sin BlackBerry i fremtiden er fortsatt usikker, men regjeringer og bedrifter vil få BB10 og sine etterfølger – også med høyere sikkerhetssertifikater. Ombyggingsprosessen er i full fart og innslått strategien viser seg å være riktig valg. Dette ser også Apple og Samsung som fortsatt prøver å komme inn i marked hvor BlackBerry er gullbukken.