manglende personvern kan bli kostbart

De fleste av oss tenker ikke mye om personvern når det dreies om digitalt livet. Selvfølgelig blir en eller en annen litt forbanned når Facebook bytter vilkår og betingelser igjen, men på slutten endrer nesten ingen sine handlinger eller slutter å bruke Facebook.

En del av problemet er at de fleste ikke engang vet hva som skjer med personlige data når disse har blitt publisert på Facebook eller Instragram. Vi vet ikke hvem og hvor mange markedsføringsbedrifter kjøper våre data eller hvordan denne informasjonen brukes til.

Når vi hadde vist dette så hadde vi helt sikkert vært forsiktigere med våre personlige data.

De fleste tenker kun: «Hva jeg ikke vet kan ikke skade meg.»

Bruker man en digitalt butikk så gir man ofte flere personlige data opp – epost-adresse, adresse, navn, kreditkort, alder, kjønn, bursdag osv., osv.

Så mer en butikk vet om en selv desto bedre kan butikken bruke informasjonene til markedsføring og «tilbud». Besøker man digitalt butikk fra mobil telefonen så blir prisene ofte forandret etter stedet man befinner seg i øyeblikket. Bruker du Tinder appen så koster tilgangen dobbelt så mye når du er eldre enn 28, men også flyselskaper justerer bilettprisene ofte på grunnlag av inntekt, sivilstand, bosted og grunn av reisen.

Men det er ikke kun lommeboka som kan har blitt stressa. Det er absolutt mulig å finne bilder som hadde blitt lastet opp på Facebook, Instagram eller SnapChap, av seg selv og sine slektninger i reklamen til Yoga eller reiser – author Kayla Brandon til Reutes fant bilder av hennes mor og hun selv i reklamen. Bildene ble lastet opp på Instagram før. Andre fant også bilder av venner, slektninger og barn i like reklamer.

93% av alle leder leter etter potensielle kandidater i sosiale medier før de bestemmer seg. Blir du offer av ID tyveri så er det fort gjort at kontoer blir belastet, at man får spam eller at ID-en blir brukt til ulovlige handlinger.

Bruker man apper uforsiktig så kan disse og andre ting fort skje. Derfor er det viktig å ta vare på innstillinger, på apper og hvilken tilgang hver app får på telefon.

BB10 brukerer har den store fordel å velge og avvelge tilgangsopsjoner, men BlackBerry PRIV brukerer ser i DTEK appen hva hver eneste app krever (trenger lommelykt appen tilgang til adressbok og GPSen?). Man bør periodisk slette cookies (cookies er første metoden for å tracke online brukerinformasjoner) og browser cache, man bør også være forsiktig med tingene man deler i sosiale medier – så mer man deler desto større er sjansen for å bli online transparent.

Datasikkerheten skulle ikke kun spille stor rolle i IKT-avdelingen, men også på smarttelefonen vår.